Slivovice je destilovaný alkoholický nápoj, oblíbený ve střední Evropě v Polsku a na Balkáně, v České republice hlavně na Moravě (Slovácko, Valašsko).
Vyrábí se ze švestek, slív nebo blum. Jednou z nejlepších slivoní z hlediska chuti a cukernatosti je durancie.[zdroj?]
V obchodech se prodává také tzv. řezaná verze (40 % obsahu alkoholu, vyrábí se ve velkém), jinak pravá slivovice vyráběná pro domácí použití v soukromých pálenicích (pro malou spotřebu) má nejčastěji okolo 52 % obsahu alkoholu. Důvodem vysokého obsahu alkoholu je skutečnost, že pokud se čistý ovocný destilát naředí na méně než 45 % může v něm být cítit voda.
Kvalitní slivovice při nalití do sklenice tzv. řetízkuje (vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu stékající zpět do sklenice). Kvalita slivovice se dá kontrolovat i promnutím mezi palcem a ukazováčkem ruky, kdy stupeň drhnutí (odporu) tekutiny mezi prsty také charakterizuje ovocný obsah a tím i její kvalitu.
Zdroj: Wikipedia